Uge 2: Bryllupsporsen

Min absolutte favorit blandt alle de forskellige snapse, jeg har lavet igennem de sidste fire år, er porsesnaps. Jeg elsker at tage ud på heden, år efter år, og finde tilbage til det helt særlige sted, hvor jeg ved porsen gror i overflod, og plukke så meget jeg kan uden at skamme mig.

Sidste år plukkede jeg lidt ekstra, for jeg ville forsøge mig med en ny metode at opbevare min porse på. Jeg har enkelte gange – hvis ikke jeg har kunnet bruge alle porsebladene – frosset de overskydende ned, for at sætte dem på sprit på et senere tidspunkt. Men jeg husker, at den første gang jeg selv krydrede en porsesnaps var det med tørrede blade, som min fader havde haft liggende i længere tid, og den snaps blev helt fantastisk. Om det havde med tørringen, trækketiden, hviletiden, eller simpelthen bare porsens kvalitet at gøre aner jeg ikke, men den porse jeg plukkede sidste år kom fra samme sted, så et forsøg med tørring var et logisk skridt at tage for at genskabe min tidligere version.

DSC03094

Og nu, cirka et halvt år efter plukning, har jeg haft porseblade sat på lidt over en hel flaske klar snaps i lidt over fjorten dage. Bladene er filtreret fra og essensen hviler til det er tid at fortynde. Og den store mængde er der selvfølgelig også en grund til. Det er sådan at jeg skal giftes til sommer, og i den anledning påtænker jeg at servere bryllupssnapse for vores gæster, og mindst én af disse flasker (meget gerne flere) skal altså være porsesnaps.


Opskrift:
Pluk de tørrede porseblade af stænglerne og læg dem i et glas med tætsluttende låg. Overhæld med klar snaps, luk låget til og lad trække i omtrent fjorten dage. Essensen kan nu fortyndes med mere klar snaps et sted mellem 4 og 6 gange alt efter smag.