Uge 5: Kumquats

For nogle uger siden blev jeg introduceret til kumquats af en bekendt. Jeg havde set frugterne før, men siden jeg fortrinsvis bevæger mig i de klassiske snapseurter, var det ikke noget, jeg havde forbundet med snapse. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at andre har forsøgt sig med at krydre snaps med de små citrusfrugter – de fleste også med en masse sukker og vanille, med henblik på at skabe en likør nærmere end en kryddersnaps eller bjesk.
Jeg søder helst slet ikke mine snapse, og gør jeg skal det ske efter træk og fortynding, så jeg søgte i stedet videre for at finde ud af trækketider og selve brugen af frugten. Der syntes dog ikke at være en konsensus herom; derfor har jeg hermed iværksat en test for at finde min kumquat-snaps.

Test #1: Kumquat-skræl
kumquat-skræl
Jeg har her taget skrællen fra seks kumquats – med så lidt hvid hinde som muligt og tørret dem i en ovn ved 100°C, hvorefter jeg har sat dem på snaps. Jeg vil starte med at lade skrællen trække i en uge, og teste smagen løbende.

Test #2: Hele kumquatskumquat-hele
Lige på og hårdt har jeg blot hældt snaps over hele, skyllede kumquats. Disse skal ifølge en af de opskrifter jeg fandt, trække i en måned.

Test #3: Halverede kumquatskumquat-halve
Skyllede kumquats skåret i halve, overhældt med snaps. Disse får lov at stå i to uger, måske en måned ligesom #2.

Jeg vender tilbage til mine tre kumquat-eksperimenter løbende.