Uge 29: Perikon

Min kæreste og jeg tog en tur til Hals med det ene formål at finde den tormentil, som jeg havde set på stranden en uge forinden. Vi fandt den, men under turen fik jeg pludselig øje på en anden lille gul plante, som jeg måtte skynde mig at undersøge. Den viste sig, som jeg havde håbet, at være perikon, en plante jeg længe har ledt efter! Perikon er en plante på omkring en halv meters højde, med små gule blomster og -knopper. Og heldig var jeg også, da jeg denne uge fandt ud af, at den praktisk talt gror i vores baghave!

Det skægge ved den er dog, at selvom man skulle tro, at snapsen måske ville tage den gule farve til sig, får den efter meget kort trækketid en dyb, rød farve! Farven siges at komme fra Johannes Døberens blod, som skulle være indkapslet i planten, idet den groede der hvor han blev halshugget. Derfor kaldes planten også for Johannes-urt. Den kan indsamles i sommermånederne, fortrinsvis juli og august.


Opskrift:
Nip alle de små gule blomsterknopper og -hoveder af planten og læg dem i et henkogningsglas. Undgå helst at få de grønne plantedele med, hvis det er muligt. Overhæld med klar snaps og lad trække i op til en uge. Filtrer og fortynd efter smag.